POLIGRAF Romania

Language select:  languagefacebook
HomeHome ContactContact SitemapSitemap

Legislatie Romana

Cu toate ca TEHNICA POLIGRAF are o vechime de peste 100 de ani in lume, iar in Romania functioneaza de peste 40 de ani, putini romani cunosc amanunte in ceea ce priveste principiul de functionare al tehnicii poligraf.

Majoritatea persoanelor care discuta despre poligraf :

  1. Fie fac APRECIERI ERONATE in legatura cu Forta Probanta a Examinarilor Poligraf
  2. Fie emit PARERI NEFONDATE in legatura cu Validitatea Rezultatelor

Aceste persoane care sustin ca tehnica poligraf nu are nici o valoare juridica au ca singur argument faptul ca Examinarile Poligraf nu sunt mentionate expres in Codul de Procedura Penala.

Acest MOD de ANALIZA este SUPERFICIAL si SPECULATIV, iar concluzia desprinsa nu poate fi decat falsa.

In cele ce urmeaza vom demonstra care este Interpretarea Corecta si Logica a Textelor de Lege care reglementeaza activitatea poligraf.

1. Codul de Procedura Penala, in Titlul III, Capitolul I, Articolul 64 :

Enumeram Mijloacele de Proba Admise de lege si anume:

  1. Declaratiile Invinuitului sau ale Inculpatului
  2. Declaratiile Partii Vatamate, ale Partii Civile si ale Partii Responsabile Civilmente
  3.  Declaratiile Martorilor
  4. Inscrisurile
  5. Inregistrarile Audio sau Video
  6. Fotografiile
  7. Mijloacele Materiale de Proba
  8. Constatarile Medico-Legale
  9. EXPERTIZELE

Dupa cum se poate observa, intr-adevar, POLIGRAFUL nu este mentionat printre mijloacele de proba, iar noi consideram ca nici nu ar trebui vreodata sa fie mentionat ca atare printre mijloacele de proba.

Pe de alta parte insa trebuie mentionat ca Examinarile Poligraf sunt Materializate in Expertize, iar acestea sunt mijloace de proba prevazute expres de lege.

Iata ca legiuitorul in momentul in care a elaborat Codul de Procedura Penala a avut in vedere la capitolul mijloace de proba, fara sa le numeasca explicit, existenta oricaror Rapoarte de Constatare Tehnico Stiintifice sau Expertize, care ar putea sa ajute la aflarea adevarului si la solutionarea unei cauze.

Pozitia legiuitorului a fost obiectiva si corecta deoarece a avut in vedere Dezvoltarea Stiintei si a Tehnologiei, si realizand ca nu poate restrange aria mijloacelor de proba, a nominalizat doar mijloacele de proba cunoscute la data redactarii Codului de Procedura, motiv pentru care le-a inglobat pe toate(cele prezente si cele viitoare) in categoria mai sus mentionata.

Un exemplu in acest sens poate fi si AMPRENTA GENETICA, necunoscuta la data redactarii Codului de Procedura Penala, dar care este in prezent recunoscuta ca mijloc de proba, fara sa fie mentionata expres, ci prin Expertizele intocmite de specialistii in domeniu.

Referitor la enumerarea mijloacelor de proba din Articolul 64 Codul de Procedura Penala, trebuie facuta precizarea si ca acestea (inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba), desi mentionate de sine statatoare nu sunt admise ca probe astfel; sunt ADMISE numai dupa ce au fost Supuse Expertizarii.

In alta ordine de idei FOTOGRAFIA enumerata ca mijloc de proba distinct, nu este validata ca proba decat dupa ce un specialist demonstreaza intr-o expertiza ca aceasta este autentica si netrucata.Acelasi regim il au si inscrisurile, inregistrarile audio sau video, mijloacele materiale de proba.

Persoanele chemate la infaptuirea justitiei au obligatia ca pentru aflarea adevarului sa dispuna orice fel de expertize pentru a lamuri cauzele ce le cerceteaza pe baza probelor stiintifice.

2. Articolul 62 din Codul de Procedura Penala stipuleaza:

"in vederea aflarii adevarului, Organul de Urmarire Penala si Instanta de Judecata sunt obligate sa lamureasca cauza sub toate aspectele, pe baza de probe."

3. In Articolul 63 din Codul de Procedura stipuleaza:

legiuitorul defineste in mod explicit ce se intelege prin probe, aratand totodata ca nu exista o ierarhizare a probelor in raport de o valoare prestabilita a acestora, astfel:

"Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei."

4. Probele nu au valoare dinainte stabilita !

Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala si de instanta de judecata potrivit convingerii lor, formata in urma examinarii tuturor probelor administrate si conducandu-se dupa constiinta lor."

Din analiza textelor de lege mai sus mentionate se poate conchide ca Examinarile Poligraf, materializate in expertize, se incadreaza perfect in prevederile legislative referitoare la mijloace de proba. Astfel, examinarile poligraf sunt dispuse și se realizeaza in scopul aflarii adevarului, servind la constatarea existentei sau inexistentei infractiunii, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.

5. Concluziile formulate sunt stiintifice !

Se bazeaza pe legile fundamentale ale psihologiei si fiziologiei si sunt materializate in expertize care, la randul lor, sunt mijloace de proba recunoscute de legislatie.

6. Articolul 67 :

Capitolul "Concludenta si Utilitatea Probei " din Codul de Procedura Penala, stipuleaza ca ''in cursul procesului penal partile pot propune probe si cere administrarea lor " si "cererea pentru administrarea unei probe nu poate fi respinsa, daca proba este concludenta si utila", iar "admiterea sau respingerea cererii se face motivat".

Concluzia este ca, intr-un stat de drept, pentru aflarea adevarului, se pot dispune orice fel de EXPERTIZE, care sunt recunoscute ca mijloace de proba, iar acestea trebuie puse la dispozitia Organelor de Urmarire Penala si Instante de Judecata, care vor aprecia valoarea lor potrivit convingerilor, formate in urma examinarii tuturor probelor administrate si conducandu-se dupa constiinta lor.

Pe de alta parte este de mentionat faptul ca intr-o Cercetare Judiciara sau Extrajudiciara in care se urmareste aflarea adevarului, Expertii Poligraf, prin examinarile de specialitate efectuate sunt singurii care au la dispozitie o Metoda Stiintifica si aparate medicale ultraperformante, cu ajutorul carora pot accesa informatiile stocate in memoria subiectilor examinati, informatii reale, stabile in timp, pe care nici un alt mijoc de cercetare sau invesigare nu le pot preleva si interpreta.

Mai mult decat atat, facand o Comparatie intre concluziile formulate in Expertizele Criminalistice si concluziile formulate Expertizele Poligraf constatam urmatoarele :

EXPERTIZELE CRIMINALISTICE analizeaza urmele ridicate cu ocazia cercetarii savarsirii faptei, iar concluziile formulate se refera la apartenenta acestora.

Expertul poate astfel demonstra ca urmele apartin unei anumite persoane, dar nu poate aprecia daca persoana respectiva a comis sau nu fapta cercetata. Cu alte cuvinte, expertii pot plasa o persoana in campul infractional, dar nu pot preciza daca acesta a savarsit fapta cercetata.

EXPERTIZELE POLIGRAF analizeaza informatiile stocate in memoria persoanei examinate in legatura cu comiterea faptei cercetate si, prin formularea intrebarilor, se face legatura de cauzalitate directa dintre fapta si autor, iar prin interpretarea sinceritatii in raspunsurile furnizate se poate stabili daca persoana testata este sau nu implicata in comiterea faptei sau are cunostinta despre identitatea celor care au comis-o.

In acelasi timp, metoda integral umana a examinarilor poligraf, asigura conform legislatiei, atat prin forma cat si prin tehnica utilizata, Prezumtia de Nevinovatie (art. 66 c.p.p.) si mijloacele legale de cautare a probelor.

Metodele Folosite in Investigare sunt :

  1. Non-violente
  2. Nu lezeaza viata
  3. Nu lezeaza integritatea
  4. Nu lezeaza securitatea persoanei fizice
  5. Nu aduc atingere onoarei, libertatii
  6. Nu aduc atingere demnitatii persoanei examinate
  7. Reflecta litera si spiritul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului, apara nevinovatii, restabilesc si protejeaza drepturile victimelor.

Intreaga procedura de examinare, in complexitatea ei urmareste atat Identificarea Persoanelor Nesincere dar mai ales a celor Sincere, putand fi considerata un ajutor important pentru acestia din urma cand sunt banuiti din motive neimputabile lor.

De asemenea, Transparenta Metodei, Neutralitatea Examinatorului si Confidentialitatea Examinarilor, dar si procentul urias de exactitate(cuprins intre 98 - 99 %), permit subiectului testat, spre deosebire de orice alta metoda directa de investigare, sa se elibereze de orice prejudecata sau sursa de stres exterioara, fiind asigurata astfel o colaborare sincera, libera de orice retinere in favoarea rezolvarii cauzei examinate.

Analizand, in Context International, valoarea probatorie a expertizelor poligraf materializate in expertize, constatam ca aceasta Metoda, utilizata timp de peste 100 ani in State cu Democratie Puternica, urmeaza acelasi traseu ca si in legislatia noastra in sensul ca nu sunt interzise de lege ci, dimpotriva, exista un cadru legislativ care permite utilizarea ei, iar puterea expertizei nu este prestabilita nicaieri ci lasata la latitudinea judecatorilor.

Dl. COMAN ADRIAN MIHAIL

EXPERT POLIGRAF
Director General: Euro Poligraf Center
Presedinte: Asociatia Romana Poligraf
MEMBRU:
B.E.P.A - British & European Polygraph
A.P.A - American Polygraph Association
© 2024 POLYGRAPH TEST SOLUTIONS. All Rights Reserved.
Powered by:.Studio