POLIGRAF Romania

Language select:  languagefacebook
HomeHome ContactContact SitemapSitemap

Evolutia Tehnicii Poligraf

In preocuparea specialistilor de a identifica metode stiintifice prin care sa evalueze sinceritatea oamenilor, primul care a pus bazele conceptiei moderne asupra emotiilor a fost William James in anul 1885.

In legatura cu infaptuirea actului de justitie, primul care a construit un model primitiv de poligraf numit Hidrostigmograf, a fost Cesaro Lombroso, in anul 1885.

Ulterior specialistii psihologi au studiat si experimentat pe de o parte reactiile organismului uman in situatia in care subiectul spune minciuni, iar pe de alta parte instrumente care sa capteze aceste reactii psihofiziologice (marimea tensiunii sanguine, cresterea consumului de oxigen, dilatarea bronhiilor, inhibarea miscarilor peristaltice etc.), toate controlate de SISTEMUL NERVOS VEGETATIV.

O contributie importanta la toate aceste studii au avut Psihologul Hugo Munsterberg si Cardiologul britanic James MacKenzie (1908).

In 1921 John A.Larson a realizat Primul Poligraf Portabil, pe care l-a pus la dispozitia politiei din orasul Berkeley-California S.U.A.

In anul 1925 Leonarde Keeler, plecand de la lucrarile lui John A.Larson realizeaza un poligraf punand Bazele Poligrafului Modern.

Intre anii 1938-1941 in cadrul laboratorului de detectie al Politiei stiintifice din Chicago s-au realizat cu succes un numar de 1.122 teste poligraf, fiind relevata culpabilitatea in 84% din cazuri.

In 1945 John Reid facand legatura dintre activitatea musculara neobservata si tensiunea arteriala, construieste Poligraful "Reid" care inregistreaza tensiunea, pulsul, respiratia, reactia electro-termogalvanica si reactivitatea musculara.

Pe mapamond biodetectia a avut un istoric variat astfel ca, de la tara la tara, a cunoscut diferite forme de dezvoltare si aplicare.

Daca ar fi sa pornim de la prima tara cu cea mai bogata activitate de cercetare in domeniul poligraf-S.U.A-experti ca: John A. Larson, Leonarde Keeler si John Reid, au depus eforturi remarcabile de imbunatatire a aparatelor poligraf si implicit a rezultatelor testelor facute cu acestea.

Astfel John A.Larson in colaborare cu profesorul de psihologie Robert Gisele in 1921, creaza poligraful portabil capabil sa inregistreze in acelasi timp 3 functii vitale :

  1. Tensiunea arteriala
  2. Pulsul
  3. Respiratia

Leonarde Keeler in 1928, realizeaza "Keeler Polygraph" dupa ideea imprumutata de la John A.Larson.

Mai tarziu in 1945 poligraful cunoaste o noua imbunataitire adusa de John Reid care realizeaza"Reid Polygraph"capabil sa inregistreze in acelasi timp 5 reactii psiho-somatice umane si anume:

  1. Tensiunea arteriala
  2. Pulsul
  3. Respiratia
  4. Reactia electro-dermogalvanica
  5. Reactia neuromusculara

Exemplul S.U.A. il urmeaza Japonia, tara cu o puternica dezvoltare a tehnicii, dar care nu efectueaza nici o imbunatatire a aparatului, ci doar preia tehnica americana pe care o utilizeaza in cadrul politiei in cateva cazuri unde au fost examinati suspecti si martori.Rezultatele nu s-au lasat asteptate, dovedindu-se o eficacitate a testelor efectuate de 96,4%.

Tara a carei preocupare a vizat perfectionarea metodei de investigare cu tehnica poligraf si a obtinut rezultate deosebite este Israelul.Rezultatele in acest sens sunt comunicate de specialistii israelieni la "Conferinta Profesionala a Politiilor Stiintifice - A.P.A. Convention" in 1973 la Miami-Florida.

Tehnica Poligraf in Romania

Primul aparat poligraf a fost achizitionat de Universitatea clujeana Babes Bolyai, Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei unde a fost infiintat primul laborator poligraf (1972).In cadrul acestuia au fost desfasurate activitati didactice, experimentale si de cercetare stiintifica de catre psihologul Ioan Bus, care a devenit astfel primul specialist poligraf din Romania.

In anul 1974 Politia Romana a achizitonat primul poligraf in scopul verificarii oportunitatii folosirii lui in cercetarea infractiunilor ce reveneau in competenta politiei.In mod experimental, timp de un an, au fost efectuate examinari in cauze cu autori necunoscuti in care existau sanse minime de a fi descoperiti autorii, obtinandu-se rezultate remarcabile, printre care si identificarea unui autor de omor comis in urma cu 12 ani, fapta comisa de autor in minorat.

Astfel, a fost intocmit primul studiu care a relevat faptul ca SISTEMUL POLIGRAF reprezinta un mijloc viabil de cercetare stiintifica a infractiunii si totodata confera posibilitatea explorarii si interpretarii unor categorii noi de "urme" inaccesibile oricaror altor mijloace de investigatie judiciara sau criminalistica si anume Informatiile Stocate in Memoria Umana.

In urma studiilor prezentate au fost infiintate primele trei laboratoare poligraf in cadrul politiilor criminalistice din Bucuresti-Tudorel Butoi (1975), Cluj-Ioan Bus (1980) si Timisoara-Toma Voiculescu (1981), iar ulterior in decursul a 19 ani au fost infiintate pe rand laboratoare poligraf in toate politiile judetene, realizandu-se astfel un sistem puternic de investigare stiintifica a infractionalitatii.

Avand exemplul politiei tehnico-stiintifice, sistemul examinarilor poligraf a fost dezvoltat ulterior si in cadrul serviciilor de informatii, structurilor guvernamentale.

PRIMUL LABORATOR POLIGRAF PARTICULAR in Romania, care se adreseaza mediului de afaceri si persoanelor particulare, a fost deschis in anul 2000 de echipa EURO POLIGRAF CENTER si astfel a fost acoperit si ultimul segment al acestei activitati stiintifice dupa modelul tarilor dezvoltate.

Daca la inceput tehnica poligraf a fost privita cu rezerve, fiind considerata fie o improvizatie fie un mijloc de ancheta sofisticat, dar oricum creata impotriva persoanelor, odata cu trecerea timpului si cu INFORMAREA CORECTA A POPULATIEI, s-a reusit schimbarea perceptiei negative astfel incat, in prezent, un numar insemnat de cetateni au inteles ca Tehnica Poligraf, in majoritatea cazurilor, poate exclude din cercurile de banuiti persoanele cinstite si corecte care, din motive de multe ori subiective si independente de vointa acestora, au ajuns sa fie suspectate de lucruri pe care nu le-au facut.

In paralel cu evolutia tehnicii poligraf in Romania, specialistii au dezvoltat sisteme de pregatire, reciclare, atestare si supervizare a expertilor poligraf, dar si un CADRU LEGISLATIV COERENT pentru desfasurarea acestei activitati stiintifice dupa modelele tarilor cu democratii consolidate si cu experienta in domeniu de peste 100 ani.

MUZEU POLIGRAF

The Beginnings of Polygraph                www.lie2me.net/thepolygraphmuseum/id15.html

Leonard Keeler Instruments                  www.lie2me.net/thepolygraphmuseum/id12.html

Stoelting Instrument Company              www.lie2me.net/thepolygraphmuseum/id13.html

Lafayette Instrument Company             www.lie2me.net/thepolygraphmuseum/id14.html

MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF MUZEU POLIGRAF
© 2024 POLYGRAPH TEST SOLUTIONS. All Rights Reserved.
Powered by:.Studio